Din istoricul comunei

Istoricul comunei Ocolis coincide cu istoria localitatilor din Muntilor Apuseni si reflecta evenimente istorice care au marcat trecutul intregii Transilvanii.
Cum era de asteptat, la aceste evenimente au participat in mod direct si locuitori ai comunei Ocolis.

 

Originea așezărilor

Locuirea teritoriului dateaza inca din neolitic si se continua in perioada antica. Un tezaur dacic descoperit la Posaga dovedeste ca aici a existat o comunitate de dacogeti destul de puternica. Tezaurul a fost descoperit pe terotoriul satului Coltesti, comuna Posaga si consta din mai multe fibule care sut expuse in prezent la Kunsthistorisches Museum din Viena.
Descendenta actualilor locuitori din ramura dacica este sustinuta de cercetatorul Vasile Netea in lucrarea „Muntii Apuseni. Muzeu istoric si panteon al poporului roman”, publicata in 1977. El sustine, fara sa demonstreze stiintifica, fatul ca in costumul traditional din Ocolis, se regasesc elemente din vechiul port al dacilor (p. 142).

Dezvelirea placii comemorative a 600 de ani de la prima atestare documentara a localitatii Ocolis (1408-2008)

 In ce priveste numele de Ocolis – acesta, foarte probabil vine de la latinescul “oculta”, loc ascuns intre paduri. Dupa alti cercetatori denumirea vine de la cuvantul “ocol” , ingraditura pentru animale , lucru sustinut de-a lungul timpului , de faptul ca localnicii au fost intotdeauna mari crescatori de animale , vestiti pana azi in zona pentru numarul mare de oi si vite….. Actuala vatra a satului Ocolis, este mentionata documentar in anul 1408, dupa cum afirma D. Csanski in lucrarea “ Maghioroszag foldrajzan a Hunydisc Korabon “, publicata la Budapesta in 1913.
prof. Vasile Cosma in discursul la aniverarea a 600 de ani de atestare documentara a satului Ocolis