Turismul   
 
     Localizare
     Istoricul comunei
     Potentialul comunei
     Primaria
     Turismul
     Informatii utile
     Oportunitati - afaceri
       Home


         Vremea la Ocolis

Obiective de interes turistic de pe teritoriul comunei Ocolis si din imprejurimi

Obiective turistice in Muntele Mare

Cheile Runcului, situate pe valea Ocolisului, între satele Lunca Larga si Runc, cu versanti semeti, cu tancuri si arcade.
Cheile Pociovalistei, situate pe valea omonima, amonte de satul Runc, pe traseul marcat cu triunghi albastru, chei odinioara mai salbatice, astazi strabatute de un drum forestier.
Cheile Posagii, situate pe valea Posegii, amonte de schitul Posaga, prezentând spectaculoase verticale, tancuri si creste, grohotisuri si vâlcele si adapostind doua fenomene carstice de exceptie - izbucurile Bujor si Feredeu.
Manastirea Posaga, situata la iesirea din Cheile Posegii, amonte de satul omonim, o adevarata bijuterie de sculptura în lemn. Zidul de incinta este decorat cu medalioane din mozaic reprezentând portrete ale lui Burebista, Decebal, Traian, Mircea,Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Iancu de Hunedoara, Cuza, Balcescu, Brancusi, Eminescu si alte personalitati istorice si culturale, cu o statuie a lui Avram Iancu în curte si cu chipul lui Horea, Closca si Crisan sculptate pe poarta. De hramul manastirii, la Sântamaria Mare (15 august) aici se aduna mii de credinciosi.
Manastirea Baisoara, recent construita, este situata pe valea Ierta. pe soseaua ce urca din satul Baisoara spre Muntele Baisorii.
Manastirea Lupsa, situata pe Valea Ariesului, amonte de satul Lupsa, cu biserica de lemn datând din sec. XV. Este printre cele mai vechi lacasuri de acest fel pastrate în Transilvania.
Schitul de la Plopi, ridicat pe o muchie de deal, vizibil de la mari distante, accesibil din Muntele Rece, Valea Ierii sau Finisel.
Ruinele Cetatii Lita. Monumentul este amplasat într-un cadru natural foarte pitoresc, cu pereti de stânca si paduri. Atestata documentar din secolul XIV (1324 - "Castrum Leta"), cetatea a avut un trecut foarte zbuciumat. A fost grav avariata ca urmare a exploziei magaziilor de pulbere la 12 februarie 1562, în urma unui asediu.
Muzeul Etnografic din Lupsa, situat în centrul comunei, unul dintre cele mai interesante din tara, realizat prin munca de o viata a regretatului profesor Pamfil Albu.


Imagine din satelit
Cheile Pociovalistei


Muzeul etnografic Ocolis

Achizitii publice Declaratii de avere Hotariri ale Consiliului local Opinia cetateanului