Potentialul comunei   
 
     Localizare
     Istoricul comunei
     Potentialul comunei
     Primaria
     Turismul
     Informatii utile
     Oportunitati - afaceri
       Home


         Vremea la Ocolis

Populatia   Dotarea edilitara Agricultura Silvicultura Resursele comunei Sanatate Invatamantul Cultura Religia

SANATATE

La nivelul Comunei Ocolis functioaneaza un dispensar medical uman, in care isi desfasoara activitatea un medic.
De asemenea, exista aici si un dispensar veterinar.

INVATAMANTUL

IMPORTANT citeste despre:
Inscrierea la invatamantul primar 2013
(on clik)

In comuna functioaneaza Scoala Generala Ocolis.
In cele opt clase existente invata 45 de elevi.
Clasele I – IV , noua elevi
Clasele V-VIII, 36 de elevi
Numarul cadrelor didactice este de noua. Personal auxiliar – 3; personal nedidactic – 3.
Tot la Ocolis exista si Gradinita cu program normal, cu un numar de 12 de copii si un cadru didactic.

La Ocolis se poate vorbi despre invatamant incepand cu anul 1850. Pe atunci, elevii invatau in casa cantorului Toma Varga, care se pregatea sa devina preot.
Intre anii 1865-1866 se semnaleaza existenta unei scoli in satul Runc, care functiona pe langa biserica din localitate. De remarcat ca de la atestarea sa din anul 1850, scoala din Ocolis a functionat in permanenta, perioada in care s-au remarcat multi dascali, intre care preotul Alexandru Rujdea.
In perioada interbelica scola functioneaza cu clasele I-VII, sub titulatura de „Scoala primara de stat cu trei posturi”. Pana in anul 1932, scoala a functionat intr-o cladire modesta din apropierea biserici.
Constructia noii scoli a inceput in anul 1932 si s-a finalizat in 1935, cu importanta contributie a preotului Nestor Manciu. De fapt, de numele acestui intelectual se leaga inceputurile invatamantului modern de pe aceste meleaguri.
O alta personalitate a invatamantului din zona a fost invatatorul Ion Badiu, din Vidolm, de numele caruia se leaga infiintarea primului internat scolar din comuna, incepand cu anul 1948.
Din 1959, scoala este condusa de invatatorul Moldovan Grigore, care a reusit sa obtina aprobarea pentru o noua scoala. Lucrarile au inceput in anul 1966, au continuat pana in 1970, iar dupa alti doi a fost inaugurata. In aceasta cladire invata copiii din comuna si astazi.
Dea lungul anilor, cel mai logeviv director al scolii s-a dovedit a fi Nicusan Hancu Maria, care si-a atras respectul elevilor si locuitorilor comunei si a avut o importanta contributie la modernizarea invatamantului din zona.
Dupa anul 2002 scoala a fost reabilitata dupa un proiect prin Banca Mondiala, beneficiind de substantiale imbunatatiri.
In prezent scoala este condusa de prof. Curseu Ilona.

sus

CULTURA

Patrimoniul cultural al Comunei Ocolis este bogat si divers, exceland in vestigii istorii religioase de mare valoare. Exista, de asemenea, case de locuit construite acum 100 de ani, a caror arhitectura impresioneaza si astazi, monumente istorice, dar si interes pentru a duce mai departe traditii la care oamenii locului nu vor sa renunte sub nici o forma.

In satul de centru exista un Camin cultural cu capacitate de 100 de locuri, care a fost si este gazda multor manifestari culturale.

Chiar langa primarie se afla Muzeul Etnografic, care aduna o mare diversitate de obiecte din satele comunei. Unele dintre acestea sunt foarte vechi si au fost donate de institutii si de cetatenii din comuna.

Se considera ca din patrimoniul cultural al comunei Ocolis face parte si un obicei de Craciun. Este vorba de „COLINDATUL CETEI DE FECIORI” pastrat aproape neschimbat din vremuri imemoriale. Obiceiul este unul dintre cele mai apreciate manifestari culturale din timpul iernii, atat de cei tineri, cat si de cei mai varstnici.

În comuna exista o biblioteca comunala în Ocolis cu un numar de 10.000 de volume de carti.

Pe raza comunei exista trei monumente ale eroilor. Unul în fata Primariei, altul în fata bisericii din satul Ocolis, iar cel de-al treilea, in fata bisericii de lemn din satul Runc. Toate amintesc si omagiaza peste ani pe eroii cazuti în cel de-al doilea razboi mondial.


Ca eveniment cultural important pentru comuna este Ziua “Fii satului”, care se organizeaza de obicei în luna mai. De remarcat ca participantii la manifestari se îmbraca în portul popular specific comunei.


În satul Ocolis, ca si în celelalte sate ale comunei se pastreaza numeroase case de lemn construite în ultima suta de ani. Acestea sunt reprezentative pentru arhitectura în lemn specifica Vaii Ariesului. Se poate afirma, ca Ocolisul este una dintre cele mai frumoase si mai tipice comune din Muntii Apuseni.

sus


Imagine din satelit
Cladirea dispensarelor, uman si veterinar din Ocolis


Dispensarul medical uman din OcolisScoala generala din Ocolis


Internatul scolii generale din Ocolis


Spatiu de joaca pentru copii de la scoala din Runc


Caminul cultural din Ocolis


Colectia etnografica din Ocolis


Exponate in colectia etnografica


Achizitii publice Declaratii de avere Hotariri ale Consiliului local Opinia cetateanului Intranet