Potentialul comunei   
 
     Localizare
     Istoricul comunei
     Potentialul comunei
     Primaria
     Turismul
     Informatii utile
     Oportunitati - afaceri
       Home


         Vremea la Ocolis

Populatia   Dotarea edilitara Agricultura Silvicultura Resursele comunei Sanatate Invatamantul Cultura Religia

RELIGIA

Biserica ortodoxa din Ocolis, terminata în anul 1910. Aceasta înlocuieste o biserica de lemn din secolul al XVIII-lea, mutata la Cacova Ierii. Impresionanta prin silueta, biserica respecta cu fidelitate planul bisericilor transilvanene construite în aceeasi perioada. Pictura murala din interior, de factura naiv populara, este opera unui maestru local (Ladislau Laslo, 1911). Iconostasul de zid este decorat cu o friza a celor doisprezece apostoli, avându-l în centru pe Isus. În naos exista reprezentari ale celor patru evanghelisti însotiti fiecare de atributele sale. Este de semnalat si abundenta motivelor decorative inspirate din arta populara româneasca.
În patrimoniul Bisericii se pastreaza mai multe carti vechi: Apostol (1683), Noul Testament acum întâi tiparit într-acest chip pre limba rumâneasca cu porunca si cu toata cheltuiala prea luminatului si înaltatului, iubitorului de XC Domn si obladuitoru a toata Tara Rumâneasca, Io Konstandin Basarab Voevod (1704). Cartile de secol XIX din colectia Bisericii sunt extrem de numeroase.
De asemenea, în biblioteca Bisericii se afla si câteva manuscrise din secolul al XIX-lea, dintre care unul decorat cu un frontispiciu miniat.
În iconostasul Bisericii din Ocolis se pastreaza patru icoane din secolul XVIII (Maica Domnului cu Pruncul, Deisis, Sf. Nicolae, Arhanghelul Mihail), pictate în perioada 1731-1734, de mesterul Vasilie Zugrav si repictate în secolul nostru.

PREOTUL PROTOPOP ONORAR DE OCOLISUL MARE
NESTOR MANCIU 1848- 1937
  Nascut in 3 septembrie 1848, a fost invatator in comuna Ocolis, intre anii 1867-1873. Terminand studiile teologice la Sibiu, a fost ales preot pentru aceasta parohie in anul 1877, unde a pastorit pana la moartea lui, intamplata in ziua de 20 februarie 1937.
Sub lunga lui pastorire s-a zidit biserica intre anii 1909 -1911 si edificiul scolii primare de stat intre anii 1932-1935.
Pentru activitatea lui deosebit de rodnica in parohie a fost ridicat de Epis-copul Nicolae Ivan al Vadului, Feleacului si Clujului, cu ocazia vizitei canonice din 22 mai 1922, la rangul de protopop onorar si decorat de Regele Ferdinand I cu medalia "Rasplata muncii pentru biserica clasa II".

Preotul Nestor Manciu, principalul ctitor si artizan al bisericii actuale ne spune in a sa "Condica pentru comuna bisericeasca Ocolisul Mare" ca vechea bisericuta existenta inaintea celei de azi, datata cu exactitate la anul 1726, demontata si vanduta credinciosilor din Cacova lerii, a fost ridicata pe amplasamentul uneia si mai vechi. Aceasta informatie este dovedita de lespedea din piatra cu text aflata in apropierea bisericii, de inscriptiile de pe crucile mormitelor datate anterior anului mai sus amintit, de inscriptia de pe crucea unui preot numit "POPA MIHAILA", pristavit in Domnul in anul 1716 cusuta pe peretele bisericii dupa edificarea acesteia si, nu in ultimul rand, un ACT DE UNIATIE, datat 1738, o incercare esuata a unui protopop unit din Posaga de Sus de a atrage pe ocoliseni la "BISERICA ROMEI", document care face referire si la vechiul locas de cult. lata deci ca aflam de existenta a trei biserici construite pe acelasi amplasament faptul dovedind continuitatea vietii bisericesti in aceasta vatra crestina.

Un alt edificiu religios care impresioneaza este BISERICA DIN RUNC. Aceasta a fost atestata documentar în secolul al XVIII-lea, refacuta în secolul XIX (1852, dupa ce arsese în 1848). A fost pictata în anii 1859-1862 de Ioan Cuc, pictor din Lupsa, si de Constantin Giurgescu (Jurj), care pe atunci era preot în Runc. Pictura prezinta un interes artistic deosebit, deoarece dovedeste ca la acea data mai erau înca vii traditiile artei brâncovenesti. Decoratia pictata se remarca prin vioiciunea culorilor.
În patrimoniul Bisericii se afla câteva icoane pe sticla, databile în secolele XVIII-XIX, dintre care unele provin din reputatul centru de pictura pe sticla de la Nicula.

BISERICA DE LEMN DIN LUNCA LARGA construita în secolul XIX (1859), constituie un superb exemplar de biserica transilvaneana în lemn, impresionanta prin eleganta siluetei si prin frumusetea cadrului natural unde este asezata.

BISERCA DE LEMN DIN RUNC, a fost construita in anul 1733. Ea poarta hramul Sfintilor Arhangheli si a fost reconstruita in 1852. In fata acesteia se afla un monument al eroilor din al doilea razboi mondial.Interiorul bisericii din Ocolis aflat in renovare

Detaliu din noua pictura a bisericii din OcolisPreot paroh ...... din Ocolis


Detaliu din noua pictura a bisericii din Ocolis


.


Achizitii publice Declaratii de avere Hotariri ale Consiliului local Opinia cetateanului Intranet