Localizare  
 
     Localizare
     Istoricul comunei
     Potentialul comunei
     Primaria
     Turismul
     Informatii utile
     Oportunitati - afaceri
      Home


         Vremea la Ocolis

Coordonate localizare Localitati componente Comunicatii Relief Hidrologie Vegetatia & fauna Clima Arii protejate Arii protejate din masivul Muntele Mare

Clima

În general, clima zonei este continental moderata. Predomina influenta circulatiei vestice care aduce mase de aer umed si influentele sudice si sud vestice ce aduc mase de aer tropical. Este prezenta o circulatie nordica si nord- estica ce permite patrunderea aerului rece de origine polara sau arctica.
Clima zonei este influentata de Muntele Mare, reprezentat printr-un climat de munte cu anumite nuantari ce decurg din pozitia masivului fata de circulatia atmosferica dominanta si masivele muntoase învecinate. Situat mai estic în cadrul Apusenilor, masivul Muntele Mare este "ecranat" de Muntii Bihor si Vladeasa, ce "fortifica" Apusenii spre vest. Ca urmare, cantitatea medie anuala de precipitatii este redusa (circa 1000 mm) în comparatie cu cea din M.Bihor si Vladeasa (1200 - 1300 mm/an). Circulatia generala a maselor de aer este din sector vestic. Aceasta circulatie explica si amplitudinile termice anuale mai mici decât în Carpatii Meridionali sau Carpatii Orientali. Aceeasi influenta vestica determina caderea unor cantitati mai mari de precipitatii În vestul masivului si pe versantii cu expozitie vestica.
Pe culmile înalte, la peste 1600 m, temperatura medie anuala se situeaza în jurul valorii de 2 grade Celsius, pentru ca la poale sa se ridice la 7-8 grade Celsius. În luna ianuarie, pe culmi, temperatura medie este de -5 grade Celsius, la poale -l grad Celsius pe versantii vestici si sud-vestici si -3 grade Celsius pe cei nordici si nord-estici. În luna iulie, temperatura medie este de 10-11 grade Celsius pe culmi, iar la poale 17-18 grade Celsius pe versantii nordici si nord-estici si 17-19 grade Celsius pe versantii cu expozitie sudica si vestica.

Imagine din satelit

Achizitii publice Declaratii de avere Hotariri ale Consiliului local Opinia cetateanului Intranet