Localizare  
 
     Localizare
     Istoricul comunei
     Potentialul comunei
     Primaria
     Turismul
     Informatii utile
     Oportunitati - afaceri
      Home
Coordonate localizare Localitati componente Comunicatii Relief Hidrologie Vegetatia & fauna Clima Arii protejate Arii protejate din masivul Muntele Mare

ARII PROTEJATE

În masivul Muntele Mare se gasesc mai multe arii naturale protejate, de importanta nationala si judeteana, precum si obiective ocrotite pe linie de patrimoniu cultural, cum sunt Ruinele Cetatii Lita.

Rezervatia geobotanica Scarita-Belioara se gaseste la 3 ore de mers spre sud-est din statiunea Baisoara, pe teritoriul comunelor Posaga si Ocolis (jud.Alba). Initiativa punerii sub protectie a acestui areal a avut-o savantul Alexandru Borza înca din anii '20.
Rezervatia cuprinde fânatul sesul Craiului, situat pe un platou calcaros la peste 1350 m altitudine, si în continuare padurea de pe muntele Scarita, precum si spectaculoasele abrupturi ce strajuiesc obârsiile vaii Belioara (afluent al Posegii), cu pereti verticali, tancuri semete, vâlcele întrerupte de saritori, brâne, creste ascutite si multe grote si pesteri. Rezervatia are o suprafata de 450 ha si adaposteste multe specii rare de plante si animale. Pâna în 1986, rezervatia a fost îngrijita de un localnic inimos, paznicul Gligor Rafaila. Ulterior, ramasa fara pasionatul ei ocrotitor, a fost puternic agresata de lipsa de constiinta ecologica a oamenilor. Rezervatia Scarita-Belioara este un valoros teren de studiu pentru numerosi botanisti si alti oameni de stiinta si o atractie turistica majora, pentru a carei conservare se recomanda evitarea parasirii potecii si se interzice pasunatul, camparea, facerea focului, culegerea oricaror plante si orice activitati ce pot dauna mediului.

Acumularea Bondureasa este situata pe valea Iara. la vest de statiunea Baisoara (3 ore de mers), între micul lac de acumulare Bondureasa si confluenta Vaii Ierii cu pâraiele Marutu si Galbena.În acest perimetru. Valea Ierii, aflata aici nu departe de izvoar, formeaza un mirific amfiteatru cu pereti stâncosi, cu creste, limbi de grohotis si tancuri pe care se încumeta sa creasca ici si colo mesteceni si molizi piperniciti. Zona este destul de izolata, accesibila cu autovehicule pe drum forestier din Valea Ierii, dar având pentru drumeti si cicloturisti montani legaturi în toate directiile. Aici exista un canton silvic si o cabana forestiera Zona se gaseste pe teritoriul comunei Valea Ierii si a fost pusa sub protectie la propunerea Clubului de Cicloturism "Napoca”.

Valea Ierii. Pitorescul Vaii Ierii de la gura Vaii soimului pâna în satul Caps si în aval de satul Valea Ierii, pâna la Baisoara, atrage tot mai multi turisti. În ultimii ani s-au ridicat numeroase case de vacanta iar luncile sunt folosite pentru campare. În vederea conservarii frumusetii ei, zona, situata pe teritoriul comunelor Valea Ierii si Baisoara, a fost declarata arie protejata de importanta judeteana, interzicându-se activitatile poluante si cele ce pot sa afecteze valoarea peisagistica. Accesul auto se face din satul Baisoara, mai greu pe cele trei drumuri neasfaltate ce vin din valea Somesului Rece. Drumetii sunt asteptati de cabana "Poienita". La gura soimului, o cabana gazduieste vânatorii atrasi de parcul cinegetic din apropiere.

Cheile Ocoliselului sunt situate pe teritoriul comunei Iara, pe valea Ocoliselului, între satele Ocolisel si Valea Vadului. Desi mai putin spectaculoase decât Cheile Runcului, situate mai la vest, Cheile Ocoliselului încânta prin salbaticia vaii, nestrabatuta de vreun drum sau poteca, impunând rarilor vizitatori sa sara din piatra în piatra. Versantii sunt în general împaduriti, cu limbi de grohotis si rari pereti verticali. Cea mai impunatoare formatiune este "Cetatea" - un pinten stâncos ce se înalta semet pe malul stâng. Accesul în zona se poate face din statiunea Muntele Baisorii, în 3-4 ore, pe valea Vadului sau pe culmea muntelui Boinic, ori de pe valea Ariesului.

Imagine din satelit
Rezervatia Scarita Belioara


Coltii Trascaului

Cheile Ocolisel


Achizitii publice Declaratii de avere Hotariri ale Consiliului local Opinia cetateanului Intranet