Localizare  
 
     Localizare
     Istoricul comunei
     Potentialul comunei
     Primaria
     Turismul
     Informatii utile
     Oportunitati - afaceri
      Home


         Vremea la Ocolis

Coordonate localizare Localitati componente Comunicatii Relief Hidrologie Vegetatia & fauna Clima Arii protejate Arii protejate din masivul Muntele Mare

Alte arii protejate din masivul Muntele Mare

Molhasurile Capatânii sunt o rezervatie situata între vârfurile Capatâna si Balomireasa, pe un platou împadurit, la circa 1600 de metri altitudine, la limita intre judetul Cluj si judetul Alba. Molhasurile Capatânii sunt tinoave ce adapostesc specii rare de plante. Pentru ocrotirea acestor valori, zona a fost pusa sub protectie în 1969, fiind interzise orice activitati de constructii, exploatare sau alte modificari ale situatiei actuale.

Defileul Somesului Rece. Somesul Rece formeaza între Gura Negrutei si locul "La Luncuta" un defileu adânc, pe vremuri salbatic, azi strabatut de un drum nemodernizat, ce urca abrupt, strecurându-se peste limbile de grohotis si pe sub peretii de stânca. pe unii dintre care exista chiar scurte trasee de alpinism. Lânga un impresionant pinten stâncos înaltat în mijlocul vaii se afla un mic loc de parcare, unicul din defileu. Putin mai amonte este gura Dumitresei.

Cheile Dumitresei. Dupa un parcurs domol, Dumitreasa formeaza pe ultima portiune înainte de varsarea în Somesul Rece un sector de chei salbatice. Vizitarea se poate face în circuit, plecând din defileul Somesului Rece si întorcându-ne pe drumul forestier.

Valea Somesului Rece. Din satul Somesu Rece si pâna aproape de Racatau, valea Somesului Rece a atras prin largimea luncilor si frumusetea peisajului numerosi turisti care vin aici la iarba verde ori si-au ridicat case de vacanta. Din loc în loc se gasesc catune locuite permanent. Accesul in zona se face pe soseaua ce vine din Gilau prin satul Somesu Rece spre Racatau.

Cariera Corabia este un monument al naturii, situat pe versantul vestic al muntelui Corabia, care îsi trage numele din forma sa iesita din comun. Aceasta zona protejata de importanta nationala ocroteste rocile ultrametamorfice foarte vechi, de mare valoare stiintifica, care pot fi. numai aici. admirate la suprafata pamântului de geologi si turisti. Accesul este facil, pe sosea din Gilau la cabana Somesul Rece, iar de aici în circa 15 minute pe traseul turistic marcat cu cruce rosie ce intra pe valea Bârlogu si duce apoi prin Paltinei, Mâtesti si Plopi spre cetatea Lila si cabana Muntele Filii.

Defileul de la Surduc. Valea Ierii formeaza pe ultimul ei sector, din satul Surduc pâna la varsarea în Aries, un defileu cu pereti înalti, pe care padurea alterneaza cu abrupturile stâncoase, duritatea rocii obligând râul sa formeze spectaculoase meandre, pe care soseaua le urmareste în serpentine strânse. Frumoasele lunci si lipsa interventiei antropice atrag numerosi turisti ce campeaza pe malul râului.

Imagine din satelit
Molhasurile Capatanii


Valea Somesului Rece


Achizitii publice Declaratii de avere Hotariri ale Consiliului local Opinia cetateanului Intranet